>

Wat is de toekomst van geld ?

Ik maak me geen illusies. Het geld van de (nabije) toekomst zal niet ethisch zijn, hoewel ik er wel voor ten strijde trek. De machten op het wereldtoneel zijn (nog) te dominant aanwezig. Banken zullen steeds meer machines, steeds minder mensen zijn. De blockchain-technologie zal de dienstverlening van banken overnemen. Met geautomatiseerde transacties en smart contracts. Banken zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Alles op de chip. Alles van waarde zal digitaal geïnventariseerd zijn en gekoppeld aan de eigenaar. Zo zal uw huis, wagen, televisie, computer en zelfs de olijfolie en rijst digitaal geregistreerd zijn en verhandeld kunnen worden. Deze (onmenselijke) evolutie zal een tegengewicht krijgen in de veelheid van complementaire munten die steeds populairder zullen worden. Hoe meer het bewustzijn rond geld toeneemt, hoe meer mensen terug zullen opteren om hun talent in te zetten in ruil voor een menselijke waardering. Voor een circulaire, lokale economie ondersteunende, euro, een cijfer in een niet converteerbare complementaire lokale munt of zelfs voor een schouderklop, een gemeende dankjewel of een vriendelijke glimlach.

Deze transitie zal een hobbelig parcours kennen. De koopkracht van de nu gebruikte fiat-currencies zal uitgehold worden. Hyperinflatie zal toeslaan. Er wordt gevlucht naar edelmetalen. Crypto-currencies zullen gemeengoed worden. Een nieuwe fiat-currency zal op de blockchain gestoeld worden. De nieuwe wereldmunt ?

Luister. Ik vind het niet ok om geld met geld te verdienen. Maar ik vind het ook niet ok om met werken geld te verdienen. Ten minste, als dat werken niet voor 100% aansluit bij jouw talent. Tot er een kritische massa bereikt wordt van mensen die individueel besluiten uit het systeem te stappen, zullen we blijven steken in deze slavenplantage en machtspiramide. Ik pleit er daarom voor om volop gebruik te maken van alternatieve waarderingssystemen. Stap voor stap. Omdat radicaal uit het systeem stappen je tot marginaliteit dwingt. Omdat je er ‘te’ alleen voor staat. Het gebruik van crypto-currencies zie ik als een tussenstap. Het is niet het ideaal. Het maakt geld als schuld tot geld als bezit. Met een ‘privacy-munt’ lukt het allicht om binnen de gekende context van geld, buiten de machtspiramide van banken en overheid, goederen en diensten te blijven verhandelen. Tot wanneer lokale gemeenschappen terug autonoom kunnen functioneren, zonder de nood aan globalistische multi-nationals. Met een lokaal waarderingssysteem dat ieders talent terug activeert. Met zorg voor iedereen in de gemeenschap. Een economie van geluk, omdat waardering van iemands talent, geluk produceert.

 

Lees ook