Talent dat ingezet wordt ten behoeve van een duurzame samenleving mag gewaardeerd worden. Wie dat als zelfstandige doet of een bedrijf runt laat zich waarderen in een gangbare valuta - geld - zoals de euro. Maar het is niet altijd makkelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan. En dan is het jammer dat talent niet ingezet wordt. Een oplossing is het gebruik van een complementaire munt ter waardering van iemand 's talent. Zo is er het LETS-systeem - zie www.letsvlaanderen.be - dat de laatste 10 jaar enorm gegroeid is omwille van de noodzaak diensten te waarderen tussen particuliere mensen. We staan voor 100% achter LETS en de duizenden andere complementaire muntsystemen die vandaag actief zijn in deze wereld.
Een geld- of ruilsysteem dat evenwichtig is, moet volgens de studie van prof. Bernard Lietaer (zie boek "Het geld van de toekomst"), zowel efficiënt als elastisch zijn. We leven vandaag in een quasi gemonopoliseerd geldsysteem dat zeer efficiënt is maar geen elasticiteit meer kent. Het huidige geldsysteem zal crashen (zoals het al vele keren in het verleden gebeurd is in vele landen). Terwijl de ware rijkdom altijd maar naar de top van de piramide stroomt - de rijken worden alsmaar rijker - wordt de gewone bevolking steeds opnieuw beroofd (door inflatie, intresten, belastingen, redden van banken,...) van hun zuur verdiende centen. Complementaire munten kunnen meer elasticiteit teweegbrengen en de druk op het verdienen van euro's verlagen. Daarom wil Nimva het gebruik er van aanmoedigen.
Sinds 2009 is de digitale complementaire munt Bitcoin wereldwijd actief. Bitcoin is een internet betaalsysteem tussen miljoenen gebruikers. Er is geen organisatie, bank of centrale database en kan derhalve niet zomaar uitgeschakeld worden. Het systeem is veel ethischer omdat er geen geld bijgeprint wordt, er geen intresten en verloningen of bonussen uitbetaald worden e.d.m. Het systeem werkt omdat het door zijn steeds groeiend aantal gebruikers vertrouwd wordt, wat men van het huidige geldsysteem niet meer kan zeggen. Google, Youtube of klik op bitcoin.org voor meer informatie.
Omdat de nood hoog wordt op vele plaatsen in de wereld (denk maar aan Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland, Italië, Argentinië, Zimbabwe, etc), worden mensen steeds meer bewust van hoe het geldsysteem in elkaar steekt. Geld is niet iets natuurlijks, maar door de mens ontworpen. De spelregels zijn door een privaat bankensysteem met winst als doel bepaald en zijn niet bepaald in het voordeel van de modale mens. Daarom komen er de laatste jaren erg veel creatieve oplossingen die veel ethischer zijn van opzet. De opmars van vele complementaire munten zijn daarvan het gevolg.