De enige interessante modellen zijn deze op de catwalk
30 januari 2024
Beste mensen,
Ik was gisteren op het Safecapital congres te Eindhoven. Wat is het heerlijk een volle dag ondergedompeld te worden in stellingen, debatten en meningsverschillen over een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt. Het centrale thema was hoe de Oostenrijkse school onze economie zou kunnen redden. Ja, redden. Want Keynes, waar onze economie nu op gebaseerd is, was een schoft. Haha… er lopen nog wel schoften rond bij onze beleidsmakers die denken dat de wereld maakbaar is door wat regeltjes en wetten er door te duwen. Volgens Keynes en volgens de economen die in het planbureau econometrische modellen produceren kan je de economie sturen door wat parameters (zoals rente en geld drukken) te wijzigen. Maar de enige interessante modellen zijn, volgens Brecht Arnaert, deze die op de catwalk lopen. Heb ik weer wat bijgeleerd !
De economie is organisch. Die leeft en is radicaal onzeker, een uitspraak die mij tot nog toe de wenkbrauwen deed fronsen. Maar ik heb het nu, denk ik, begrepen. Mocht ik lessen volgen bij professor Lex Hoogduin, dan viel ik ongetwijfeld binnen de 10 minuten in slaap. Maar professor Arjo Klamer, daar zou ik mijn nachten voor laten. Hij spreekt in anekdotes om moeilijke begrippen uit te leggen. Zijn analytische economische geest besliste dat hij liever college wou geven dan naar het verjaardagsfeestje van zijn kleinkind te gaan. Hij geeft graag les en verdient er nog goed mee ook terwijl kinderfeestjes niet zijn ding zijn en het hem ook nog geld kost. En toch koos hij om naar het feestje te gaan. Waarom ? Omdat er parameters zijn die zich niet makkelijk in economische modellen laten vertalen. Zoals de goede verstandhouding met zijn vrouw. Zoals vriendschap. Waarden. Economie is des mensen. En daarom is economie radicaal onzeker. Laat politici hun poten van de economie houden en doe de centrale banken dicht. Maar ja… die Oostenrijkers waren maar een stelletje kwibussen, volgens Keynes.
Ik vroeg tijdens de pauze aan Diederik Schmull om het antwoord dat hij mij eerder al eens had gegeven te herhalen: “waarom stopt hij eerder goud in zijn portefeuille dan zilver ?”. Ik heb het voor zilver, want zilver is een piepkleine markt, wordt verbruikt als grondstof in technologische producten en is spotgoedkoop. Zilver gaat volgens mij veel harder in waarde stijgen dan goud. Zijn antwoord houdt steek: “Zilver is poor men’s gold. Kleine beleggers (zoals wij zeker ?) kopen eerder zilver dan goud. Maar van zodra ze in liquiditeitsproblemen komen (periode van deflatie waar we nu in dreigen te gaan) moeten ze hun belegging verkopen om aan euro’s te komen. Dus zilver gaat als eerste over de toonbank. Terwijl goud door het grote kapitaal aangehouden wordt. Tja… hij heeft een punt. Hij vertelde mij ook dat je niet meer dan 20% van jouw vermogen in goud moet aanhouden en geen 40% zoals Safecapital adviseert. Beleg 50% in aandelen die dividenden opleveren, zei hij. Ook al daalt de beurs met +50% (wat hij verwacht), met die dividenden koop je wel boterhammen. Ik moet het nog laten bezinken, maar als je een carrière bij Morgan Stanley en in The City Of London achter de rug hebt, weet je het allicht beter dan een 60-jarige informaticus ?
In afwachting dat het finale punt valt in mijn juridische dossier ben ik terug in gang geschoten. Het Openbaar Ministerie COIV huurt een externe partij in (in Engeland) voor de inbeslagnames van digitale valuta. Een gespecialiseerde firma, maar NFT’s (digitale kunst op de blockchain) versturen lijkt hen niet te lukken. Nochtans duurde het slechts luttele minuten om mijn NFT’s op 18 mei 2022, waar ik toen mee experimenteerde, in beslag te nemen. Ach, ik ga er mijn slaap niet meer voor laten. Ik ben terug actief om mijn talent in de wereld te zetten. Als levende man wel te verstaan, niet meer als dode fictieve persoon. Als mens van vlees en bloed, niet meer als zelfstandige of rechtspersoon. In de jurisdictie van de natuurwet, niet meer in het handelsrecht. Ik had nooit kunnen denken dat ik mij zou interesseren voor wetten en de juridische wereld. Maar kijk, het kan verkeren, zei Bredero. Autonomie, Bitcoin en gitaar spelen zijn nu de 3 passies die mijn dagen vullen.
Ik heb een Telegram-kanaal geopend waar ik af en toe een bericht in plaats voor mensen die de Bitcoin-wereld wat willen volgen. Je kan, als je dat wilt, er zelf ook interessante weetjes in posten. Lid worden op dit Telegram-kanaal Bitcoin Helpdesk ? Klik op https://t.me/+MYqzPT_srHAyZDBk
In het slotwoord dat Brecht gisteren bracht vroeg hij “wat is uw bijdrage ?” om onze samenleving de goede kant op te sturen en onze nieuwe wereld te bouwen ? En daar heb ik mijn antwoord op. Ik heb de website die ik 10 jaar geleden laten bouwen heb terug geactiveerd. Het sloeg toen niet erg aan en evolueerde naar de Bitcoin Helpdesk. Maar ik heb het gevoel dat de tijd er nu rijp voor is. De site verbindt mensen die hun talent en middelen lokaal willen delen. D.m.v. Vraag en Aanbod kan je talent en middelen vragen en aanbieden en daarvoor gewaardeerd worden. Waardering in een monetair ecosysteem (Euro, Bitcoin, Lets, uren, Talenten, goud, zilver, geef-economie,…). De site gaat nu in testfase. Bij een volgende nieuwsbrief (tegen maart 2024) hoop ik dat de site volledig operationeel en foutloos werkt. Wil je meehelpen de site te testen en feedback te geven ? Vraag het me en ik stuur jou de link. Zou me plezier doen. Hiermee strijden we niet tegen een monster van een aankomend totalitair regime maar bouwen we in kleine groepen aan een levende gemeenschap van mensen die elkaar helpen met hun mogelijkheden. In verbondenheid en vriendschap.