>

De beste complementaire munt ? Bitcoin !

24 maart 2022

Beste mensen,
 
Ik was afgelopen weekend te gast op een seminarie te Ede (NL), georganiseerd door auteur en vriend Ad Broere.  Bekijk de trailer van het interview dat hij onlangs gaf en dat binnenkort on-line komt.  Meerdere sprekers hadden het over het opzetten van een parallelle en menswaardige economie, het gebruik van complementaire munten, inzetten van talent in eigen buurt, de evolutie naar een nieuwe samenlevingsvorm en… Bitcoin.  Bitcoin en het Lightning network.  Dat is een laag bovenop het Bitcoin netwerk om bliksemsnel en zonder noemenswaardige kosten transacties te doen tussen partijen.
 
Tot hiertoe kwalificeerde ik complementaire munten meestal hoger op de ladder der ethiek, maar de Bitcoin-sprekers spraken dit tegen.  Complementaire munten zijn, net als fiat-geld, even goed ziek in hetzelfde bed.  Ze worden centraal beheerd, zijn confiskeerbaar, censureerbaar en inflatiegevoelig (zie foto dia presentatie).  Bitcoin scoort op al deze vlakken het omgekeerde: is decentraal, niet confisceerbaar, niet censureerbaar en is deflatoir.  Maar ja zeg…. Het is wel iets voor hebzuchtige mensen die via speculatie hun vermogen willen vergroten, toch ?  Ja en neen.  
 
Je kan met satoshi’s betalen.  Een Satoshi (1 sat) is één honderd miljoenste van een Bitcoin (1 sat = 1 BTC / 100.000.000).  Als Bitcoin €40.000,- waard zou zijn in fiat-termen is 1 sat €0,0004 waard.  Verwaarloosbaar op dit moment.  Het probleem is natuurlijk dat we gewoon zijn om de waarde van Bitcoin altijd om te zetten naar dollar of euro.  Maar stel nu dat de dollar valt.  Dat de euro waardeloos wordt door hyperinflatie.  Dan rekenen we niet meer om naar dat fiat-geld maar blijven we betalen en rekenen in Bitcoin-termen.  In Satoshi’s.  Dan hebben we een wereldwijd geaccepteerde munt die niet gecontroleerd kan worden door een centrale bank of organisatie.  Het is puur gezond geld want het voldoet aan alle eisen waar gezond geld aan moet voldoen.  Halleluja !!!
 
Zo had ik het nog niet bekeken.  De 2 heren demonstreerden hoe ze 1 satoshi verstuurden van de ene telefoon naar de andere.  Bliksemsnel en zonder kosten.  Man, man… ik stond versteld.  Als dat de toekomst van ons geld niet is ?  Als Centrale banken met hun CBDC’s of Central Bank Digital Currencies uitkomen, kan het onmogelijk concurreren met Bitcoin op vlak van ethiek.  Ik ben nu nog meer overtuigd dan ooit dat we met zijn allen nu een portefeuille aan Bitcoin moeten hebben.  Bitcoin is de toekomst van ons geldsysteem.  En werkt nu al 13 jaar.  Feilloos.  Onmiddellijk inzetbaar.
 
De sprekers hadden het ook over enkel en alleen Bitcoin.  Geen Ethereum dat al door grote financiële partijen gestuurd wordt.  Of andere altcoins.  En de technologie moet Proof of Work zijn, niet Proof of Stake.  Dat begrijp ik nog niet ten volle.  Ze hadden ook maar een kort tijdsbestek om hun verhaal te doen en vragen te beantwoorden.  Ik heb daarom het idee om ook zo’n seminarie te organiseren met een aantal gerenommeerde sprekers en deze mensen de kans te geven hun visie nog meer uit de doeken te doen.  Ik zou dan lokale ondernemers uitnodigen om dit seminarie bij te wonen en alternatieven te leren kennen om in een falend geldsysteem en dito economie klaar te staan met een werkend alternatief.  Of om aan te sluiten bij een parallelle economie met een beter, gezond, ethisch en werkend geldsysteem.
 
Ik noteerde zondag 22 mei 2022 al in mijn agenda als mogelijke datum.  Nu kijken of ik deze mensen van de lezing in Ede en mensen als Ad Broere en Brecht Arnaert kan uitnodigen om een uur presentatie te geven over hun inzichten en ruim tijd te voorzien voor vraag en antwoord.  Dan vraag ik Peter Vereecke of hij bereid is als moderator op te treden.  Ik noteer ‘Geld, lokale parallelle economie en Bitcoin’ als voorlopige titel van het seminarie.
 
Zo… Ik krijg hierdoor een shot adrenaline in mijn lijf en voel mijn ondernemersbloed opnieuw kolken.  Is nodig eigenlijk.  Met alle informatie en desinformatie waarmee we tegenwoordig om de oren geslagen worden weet ik helemaal niet meer wat ik nog moet en mag geloven.  Ook in de alternatieve media worden er vaak tegengestelde berichten de wereld ingestuurd.  Controlled opposition of niet ?  En voor elke stelling kan je wel keiharde bewijzen vinden.  Je zou er apathisch van worden…
 
Ik neem me daarom voor me niet te veel meer in te laten met alle toestanden in de wereld maar elke dag te doen wat me gelukkig maakt.  En dat blijft vooral mijn Bitcoin Helpdesk runnen en tussendoor wat solo’s produceren op mijn gitaar.  
 
Met genegen groeten,
 
Geert
 
 
 
 
Fiat-compl-BTC.jpg
 
Cyberattacksafety.png