>

Het rommelt bij de banken

05 maart 2018

Het rommelt binnen de bancaire wereld. Sinds 2008 is er nog niet veel veranderd, integendeel ! Het is alleen maar erger geworden. Joris Luyendijk beschreef in zijn boek Dit kan niet waar zijn, onder bankiers de huidige toestand van het financiële systeem met een vliegtuig waarvan een motor in brand staat. De gealarmeerde stewardess snelde naar de cockpit om de piloot te verwittigen en schrok zich een hoedje toen ze de deur opende: er zat niemand ! Hoe loopt dit af, denkt u ?

97% van de bevolking is zich van geen kwaad bewust. Het vliegtuig vliegt nog. Wat is het probleem ? Ja, het duurt langer dan verwacht. De maatregelen van centrale banken stellen de instorting uit door o.a. het massaal printen van geld. Dat geld klotst rond in de financiële markten op zoek naar nog meer geld. Sijpelt het door naar de reële economie dan ontstaat inflatie. En dat we inflatie kennen, is onmiskenbaar een feit. Ik kon me voor het jaar 2000 niet voorstellen om met BEF 2.000,- op zak te lopen, je zou het maar eens kunnen verliezen. Dat is EUR 50,- ! De ING-bank in Zottegem, waar ik zo wat mijn hele leven al klant was, is nog 3 dagen open per week. Op afspraak of aan de machines. Er is geen enkel personeelslid meer die me kent, terwijl ik vroeger steevast met mijn voornaam begroet werd. De laatste bediende die me kende is vorige week vertrokken. Er komt nu een zelfstandige kantoordirecteur. 

Het spijt me, maar mijn grijze hersencellen voorspellen niet veel goeds. Ik zie de mensen al aan het stalen veiligheidshek staan en bij de lege pin-automaten. Ik zet mijn schamele spaarcenten, waar ik een leven lang voor gewerkt heb, buiten het bancaire systeem. En buiten de euro. Goud (en zilver) overleven elke monetaire reset en behouden hun koopkracht. Fysiek goud wel te verstaan. Elke kilo goud op papier werd al een paar honderd keer verkocht. Op papier ! Enkel fysiek goud kan niet zomaar vermenigvuldigd worden. Hier zijn enkele adressen waar ik toch nog toe goede ervaringen mee heb:

- Brussel : https://www.goldforex.be/servlet/javaparser?pgm=lst_or_new&lg=nl : dit is de referentie voor de goudprijzen en allicht ook de goedkoopste
- Gent : https://www.the-house.be/nl/winkel/gent/ in de Vlaanderenstraat
- Hasselt : http://www.goud999.com/ : verzekerde verzending aan huis
- Antwerpen : http://www.antwerpsegoudenzilver.be/ bij Yannick Verdyck, die met mij een lezing verzorgde voor de Belfort-Group. Komt aan huis en is flexibel ivm betaalmogelijkheden.
- Utrecht : https://zilvergoudwinkel.nl/ betalen met Bitcoin mogelijk

Maar fysiek goud kopen en bewaren komt met nieuwe kopzorgen: hoe bewaar je dit veilig ? Je kan er van op aan dat de criminaliteit zal toenemen naarmate mensen hun bezit meer van de bank gaan halen. Op één van mijn lezingen vertelde een dame dat ze haar goud had opgedeeld en op 5 verschillende plaatsen in huis verborgen had. In de muren, onder de rozenstruik, in de holte van een houten balk,…. Toen ze op vakantie was, werd er ingebroken en hebben ze alles gevonden. Alles ! In een loden kist of zak bewaren, liet ik me vertellen. Maar lood is een metaal en wordt door elke metaaldetector opgespoord. Navraag bij een goud-metaaldetector-verkoper leerde me dat het verstoren van het signaal de enige oplossing is. Breng overal metalen (aluminium)strips aan op de muren (onder het behang) of verstoor het signaal met een laag spanningsveld zoals op prikkeldraad om koeien in de wei te houden of om automatische grasmaaiers hun maaiveld te bepalen.

In een kluis bij de bank ? De inhoud is toch eigendom van de klant ? Absoluut, maar hoe lang zal je moeten wachten om aan de inhoud te komen, wanneer de bank in moeilijkheden komt en de deuren sluit ? Dat doet me denken aan een ander verhaal van iemand die ook aanwezig was op één van mijn lezingen. Hij had goud in zijn bankkluis en wist precies hoeveel er in lag. En toen overleed zijn echtgenote. Het duurde meer dan een jaar, dacht ik, vooraleer hij terug toegang kreeg tot zijn kluis. En na opening bleek 1/3 van zijn goud verdwenen. Met absolute stelligheid klaagde hij de bank aan, maar die beweerde dat het personeel absoluut geen toegang had tot de kluizen. Hogerop echter, in de hogere regionen van het bankmanagement, blijkt men toch overal toegang toe te hebben…

Opslaan in een kluis van een gespecialiseerd bedrijf dat geen bank is ? Voor grotere bedragen kan dat bij het Zwitserse GlobalGold AG, lees ik in de gratis editie van Macrotrends dat ik hier in bijlage meestuur. In eigen land zou SPM Safe een oplossing kunnen zijn, een zusterbedrijf van goud999, al heb ik er zelf nog geen ervaring mee. Mocht iemand hier ervaring mee hebben of alternatieven weten voor het veilig bewaren van goud, laat het me aub weten.

Wat de crypto’s betreft: de prijzen bewegen nog hoofdzakelijk zijwaarts maar ik bemerk toch stilaan een lichte stijging. Ik verwacht zoals eerder al gesteld een flinke heropleving van Bitcoin en Co in de komende maanden. Een tweet van Tuur Demeester (zie hieronder) leert me dat ongeveer 2% van de huishoudens nu in de US Bitcoin aanvaardt als een manier om waarde vast te houden. Sommige autoriteiten op het internet, zoals Clif High stellen, aan de hand van geavanceerde computermodellen, dat de crypto’s nog jarenlang groeipotentieel hebben en dat Bitcoin in 2018 zelfs de $100.000,- zou kunnen aantikken. De blockchain-technologie zal ongetwijfeld blijven groeien, daar ben ik van overtuigd. Maar wat het investeren van spaarcenten betreft, blijf ik voorzichtig en hou ik me aan optie 3, zijnde het geleidelijk aan afbouwen van mijn participatie in crypto’s. Ook Max Igan is het volgen waard. Hij heeft een bijzonder scherp inzicht in wat gebeurt in onze hedendaagse wereld. De omarming van digitale valuta zoals Bitcoin zal ons en de toekomstige generaties in een nog strakkere gevangenis brengen. Als we ons daar maar bewust van zijn !

Dank aan iedereen die zijn keuze al doorgaf voor wat betreft het aanhouden van crypto's. Wie dat nog niet heeft gedaan, behoudt optie 1: portefeuille aanhouden zoals voorheen en winst nemen in goud als dat kan. Succes !

Geert


Lees ook