De SDR, een korf van fiat munten die alleen tussen centrale banken wordt gebruikt, heeft geen ingang gevonden bij het grote publiek. De grote baas van de wereld had nochtans gewild dat die 7 miljard werkslaven elkaar zouden betalen met zo een korf van fiat munten. Een wereldmunt bestaande uit de dollar, de euro, de yen, de renminbi en al deze die nog niet de pijp aan Maarten hebben gegeven. De Zimbabwaanse dollar, de Venezolaanse bolivar en de ten dode opgeschreven hyper-inflaterende munten vliegen er stelselmatig uit. Zo kan dat ongedekte geldsysteem nog een tijdje verder, zonder de wereld op zijn grondvesten te laten daveren. En als zo een wereldmunt eventjes digitaal kan, zijn we meteen verlost van dat vervelende contante geld. Alles onder controle, opgeslagen in de blockchain, zodat we van elke lulu (werkslaaf volgens Sitchin) op deze planeet precies weten wat zijn doen en laten is. Zo moet de grote baas gedacht hebben. Maar wacht eens even.... Is er zo geen multinational die reeds de helft van de wereldbevolking als klant heeft ? Dat zou makkelijk zijn om dit dan door te drukken en al die gasten hebben toch al een computer op zak. “Hallo Mark, kan je even jouw Facebook aanpassen zodat er een portefeuille in zit ? Daar steken we dan die stabiele, aan fiat munten gekoppelde valuta in, zodat iedere aardbewoner die cijfertjes met zijn smartphone of computer heen en weer kan sturen. We geven het niet de naam Globalcoin, het moet er nu ook niet te vingerdik op liggen hé, maar de Libra, kwestie van er wat astrologische en geheime genootschapstaal in te steken”.
De grote baas.... Machtig, steenrijk, super intelligent, mathematisch... en belust op al het goud dat hier te vinden is. Maar hij heeft werkvolk onder zich, dat al zijn snode plannen ten uitvoer moet brengen. Wie hoog genoeg in die piramide zit, ziet waar het naartoe gaat. Dat zijn dan mensen, zoals u en ik, van vlees en bloed, met emoties, die het goed met de mens voorhebben en een creatieve mindset hebben, iets wat de grote baas niet heeft. Alan Greenspan was zo iemand, die voor de grote baas mocht werken. De goudstandaard was afgeschaft door Nixon. Olie diende met wereldwijde afspraken onder dreiging van bommen en granaten om de stabiliteit van dat papier gedekt houden. Alan stond aan de wieg van de technologische revolutie en ontpopte zich als een wereldvermaarde programmeur. De Apple IIc werd een financieel wonder waar de voorzitter van de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika zijn gezicht aan verbond. Zou Steve Jobs met zijn visionair vermogen in zijn oor gefluisterd hebben dat mensen ooit krachtige computers in hun broekzak zouden meedragen ? Alan Greenspan was een gold bug.
Zonder schaarste kon je geen stabiel geldsysteem in stand houden. Maar ook goud stond op losse schroeven: er was een gigantische hoeveelheid goud aanwezig. In 1913 diende president Woodrow Wilson, dik tegen zijn zin, zijn akkoord te geven voor de oprichting van de Federal Reserve. Het gevonden goud in de Grand Canyon was zo kolossaal dat het door goud gedekte geldsysteem ogenblikkelijk aan hyperinflatie ten onder zou zijn gegaan. Het nieuws werd in de doofpot gestopt en de Grand Canyon werd militair verzegeld.
Toen Alan Greenspan voorzitter werd van de FED, vlogen de papieren contracten, afgeleide producten of derivaten, die tussen computers verhandeld werden, al rond zijn oren. Hij zag wat het resultaat van de hebzucht van de banken was en veroorzaakte toen de crash van 1987. Hij wist genoeg. “Geef de banken genoeg touw om zichzelf op te hangen”, siste hij. Het geldsysteem, ontworpen door de grote baas om zo al het goud van deze planeet te schrapen, zou uiteindelijk imploderen.
“Maar wat dan ?”, zal hij gedacht hebben. “We hebben nood aan een goudstandaard, iets dat alle eigenschappen van gezond geld heeft.” Hij moet de plannen van de digitale dollarcoin, of wat nu de Libra heet, onder ogen hebben gehad en beseft hebben wat deze hoog technologische revolutie voor de mensheid teweeg zou brengen. Niet veel goeds alleszins. En dus mediteerde en studeerde hij om een oplossing te vinden.
De gebeurtenissen van 11 september 2001 gooiden olie op het vuur. Wat dacht die grote baas wel ? Alan en zijn maten, “the good Guys”, beraamden een plan. Om hun plan kenbaar te maken bedacht hij een manier waarbij wel de mensen maar niet de grote baas ingelicht werden. Het diende iets creatief te zijn of kinderlijk, iets waar de grote baas geen snars van begreep met zijn wiskundig ultra-beredeneerd brein. “Wishes and Rainbows” werd op 1 januari 2007 gepubliceerd op de website van de Federal Reserve van Boston. Een op het eerste zicht kinderlijk stripverhaal met een teachers guide om het op school uit te leggen. Maar wie dit stripverhaal ontleedt, ontdekt in het symbolisch verhaal de toestand van dit geldsysteem en de zoektocht van Alan om “een goudstandaard” terug te brengen naar de mensen. Wie oplettend kijkt, ziet dat het kind Roota (Alan Greenspan) in het zand tekent: “11 + 9”. En ja, precies op 11 september 2008, om 11 uur, werd op de muis geklikt. In minder dan geen tijd vielen banken wereldwijd om. De wereld zou voor eens en altijd verlost worden van dit corrupte geldsysteem. Maar helaas... de banken werden gered met toekomstig geld dat de werkslaven door nog harder en langer te werken bij elkaar zouden schrapen.
Met man en macht zochten Alan en zijn maten naar een nieuw en beter plan. Het touw was niet lang genoeg geweest. De schulden niet groot genoeg. De condities waren echter niet gewijzigd. Het zou opnieuw gebeuren en ditmaal diende het touw lang genoeg te zijn. Het Congres of het parlement en de bevolking zouden een nieuwe redding van de banken absoluut niet meer tolereren. Intussen had Alan’s team het ontwerp van de dollarcoin goed bestudeerd en een plan bedacht. Als ze er konden in slagen de code op duizenden computers te laten draaien en de blockchain-database decentraal te laten werken, zonder controle van enig orgaan, bank, bedrijf of overheid, dan kon niemand die machinerie nog uitschakelen. Ook de grote baas niet. Dàt diende het te worden. Eind 2008 werd de white-paper gepubliceerd. Satoshi Nakamoto zou een pseudoniem zijn en onvindbaar blijven. Bitcoin was geboren. Waarde: nul. Door het uitgekiende algoritme van schaarste en de vergelijking met goud zou de munt op termijn alleen maar in waarde toenemen. Laat bedrijven en knappe koppen met de open-source software maar spelen en oplossingen voor allerhande problemen bedenken, Bitcoin blijft de moeder van alle crypto’s en wordt een “store of value”, net als goud. Op zijn minst is er nu een alternatief voor als de stekker uit het fiat geldsysteem getrokken wordt. Laat ons nu eens een datum bedenken om opnieuw met de muis te klikken. Zou 11 september een goeie keuze zijn ???
Geert De Vleeschouwer