De wereld kreunt onder de schuld. Overheden zijn voortdurend op zoek waar ze weeral eens enkele miljoenen en miljarden kunnen gaan vinden. Alles wat belast kan worden, wordt belast. Alles wat beboet kan worden, wordt beboet. En altijd een uitleg geven dat het goed bedoeld is zodat de bevolking niet in opstand komt. Maar de bevolking komt in opstand. De gele hesjes laten zich niet met een kluitje in het riet sturen. OK, meer schulden maken dan maar zeker ? De wereld torst €216.460 miljard aan schuld. Leg je kind eens uit dat hij 30 miljoen euro schuld heeft, die hij moet afbetalen. Die snapt onmiddellijk hoe belachelijk corrupt dit geldsysteem is. Maar als een kind al snapt dat dit toch helemaal niet kan, waarom duurt dit sinistere spel dan al zo vele jaren ? Omdat er altijd mensen zijn die er hun voordeel bij hebben. En laat dat nu juist de mensen zijn die de regels opstellen, de wetten stemmen en bepalen wat er gebeurt in de wereld.
Het moge duidelijk zijn dat onze overheid maar net boven de bevolking staat in deze machtspiramide. De afbeelding uit de film Thrive (een absolute aanrader mocht je hem nog niet gezien hebben) toont duidelijk hoe macht en geld onze planeet met alle levende wezens onder controle houdt. Wie in deze piramide zijn postje heeft, heeft zijn schaapjes op het droge. D.w.z. die houdt het systeem liever in stand dan het te willen hervormen. Vele ogen zijn echter op Trump en zijn entourage gericht. Er zijn “good Guys” aan het werk die wel eens voor een ommekeer zouden kunnen zorgen, hoewel…. Het is een complex onderwerp en we hebben weinig zicht op de oorlog die op dat niveau woedt.
Maar als het van Trump afhangt, komt er een QE4 (quantitative easing 4) en een nog lagere intrestvoet om al die schuld terug te betalen. Denk maar niet dat onze belastingen dienen om de wegen en het onderwijs te financieren. Dat is maar een heel klein percentage dat hiervoor gebruikt wordt. De overgrote meerderheid van ons belastingsgeld gaat naar het betalen van intresten aan de banken. Voor al de schuld die eindeloos meegesleept wordt en steeds groter wordt. Trump wil dus de private onderneming “The Federal Reserve” of de FED (is niks federaal en heeft geen reserve !) zijn wil opdringen. En dat gaat nog lukken ook. Trump kan board-members (leden van de raad van bestuur) aanstellen en binnenkort zullen 6 van de 7 board-members pro Trump zijn. De verwachting is dus dat er een nieuwe golf van vers geprint geld de wereld zal worden ingestuurd.
Met al dat verse geld wordt de derivaten-bubbel nog maar eens groter, want al dat geld gaat op zoek naar winst en sijpelt maar minimaal door in de reële economie (voor een brood of een huis). Die bubbel zal barsten. Elke bubbel barst vroeg of laat en zo krijgen we cycli. Op dit ogenblik staan de prijzen voor aandelen en onroerend goed gigantisch hoog. Met een zak geld er bij kan het nog hoger, maar hoe lang nog ? De reële economie wordt er geen sikkepit beter meer van. Nu, als er massaal geld bijgeprint wordt, krimpt de koopkracht van de dollar. Stijgt de waarde van het goud of moet je meer dollars op tafel leggen voor hetzelfde goud. Zo krijg je een golfbeweging zoals in onderstaande afbeelding. Wie wil er aandelen of een huis kopen als de prijs piekt ? Ik niet. Mocht ik een huis teveel hebben, ik zou het verkopen en er edelmetalen voor kopen. Als de bubbel barst (en barsten zal hij) valt de prijs van onroerend goed als een steen naar beneden en schiet de prijs van goud en zilver als een raket omhoog.
Als goud dan begint te pieken in waarde en onroerend goed spotgoedkoop staat is het terug tijd om van kamp te wisselen. Dan zetten we ons edelmetaal om in bakstenen en in aandelen. En Bitcoin ? Tja… Bitcoin is nog te nieuw om ze in cycli te kunnen zien in statistieken, maar ik geloof dat Bitcoin de eerste raket gaat nemen. Pas als Bitcoin torenhoog staat, zal de goudraket pas echt vertrekken. Goud en Bitcoin doen zowat hetzelfde, zijn aan elkaar gewaagd, maar Bitcoin doet alles veel sneller. Dus, om mijn spaarcenten te beveiligen tegen koopkrachtverlies volg ik volgende strategie:
1. Ik zet mijn centen om in zilver, goud en crypto’s. Fysiek goud en zilver, want als de banken crashen wil ik geen derde partij risico. En op dit ogenblik meer crypto’s. Crypto’s zijn meer dan een jaar gedaald in waarde en staan goedkoop. Alle tekenen zijn nu aanwezig dat we terug in de opwaartse beweging gekomen zijn.
2. Als crypto’s de waarde van de vorige piek ( 1 Bitcoin = €16.000,-) naderen verkoop ik in de stijging en zet ik het om in zilver en goud. Meer zilver dan goud omdat zilver hoogst waarschijnlijk harder zal stijgen dan goud.
3. Als zilver en goud duur staan t.o.v. onroerend goed, koop ik een huis. Of een appartement om te verhuren.
Als ik iets begrepen heb van hoe welvarende mensen welvarender worden dan is het dat ze een exit-strategie hebben: weten wanneer je een bepaalde asset/belegging moet verlaten. Ik beschouw mijzelf absoluut niet als een (financieel) rijk mens maar neem volgende quote toch graag ter harte: