>

Trage transitie of plotse crash ?

28 oktober 2019

Beste mensen,

 
Wat een business-model hebben de banken toch !  Ze maken dikke winsten door het bedrag boven de handtekening van een lening aan hun klanten op hun activa-zijde van de balans bij te schrijven.  Yochei, alweer een vette bonus verdiend.  Als de klant gedurende vele jaren deze lening, door hard werken en spaarzaam leven, terug kan betalen, incasseert de bank “echt” geld (door arbeid gecreëerde waarde) en verdwijnt uiteindelijk het cijfer dat ze zo maar hoefden in te tikken op hun computer.  Als de klant zijn “verplichtingen niet nakomt”, of zijn lening niet kan terug betalen, heeft de bank een probleem (om maar te zwijgen over de klant natuurlijk).  Als het er maar eentje is, valt het best nog mee.  Als het er vele worden, dreigt de bank zelf ten onder te gaan.  Daar bovenop verkoopt de bank het getekende leningscontract direct door en wordt het verknipt en verpakt als derivaat aangeboden op de financiële (rommel)markt.  Het groter het risico (dat de oorspronkelijke klant zijn lening niet kan terug betalen) hoe groter de percentages winst.  Banken maken graag winst, dus kopen ze graag die winstgevende producten en verkopen ze deze ook nog eens dubbel zo graag door aan beleggende klanten die geen snars meer begrijpen wat ze nu eigenlijk kopen.
 
Deutsche Bank is nu niet langer de grootste derivatenhouder ter wereld.  Andere systeembanken zoals JP Morgan en City Bank spannen intussen de kroon.  In september 2008 kwam het moment dat er te veel onderliggende hypotheekleningen niet meer terugbetaald werden en die derivaten waardeloos dreigden te worden.  In een paar uur tijd werd er zo maar eventjes 550 miljard dollar weggezogen uit de financiële markt waardoor het mondiale financieel-economische systeem dreigde stil te vallen.  We hebben de banken toen wereldwijd gered met toekomstig belastingsgeld.  We zijn nu 11 jaar verder en wat denk je ?  Er is fundamenteel niets veranderd.  Alleen de cijfers zijn gigantisch toegenomen.  We zijn vandaag terug op een punt gekomen dat banken gered moeten worden.  Ditmaal komt het geld niet van de belastingbetaler, maar van de centrale bank.  De FED schuift elke dag tientallen miljarden naar de systeembanken toe en koopt hun giftige producten op.  Yochei, alweer een vette bonus verdiend.  Als ze dit niet zouden doen, gaat de bank failliet en crasht zelfs het mondiale financieel-economische systeem.
 
Wat is nu de conclusie ?  Wordt dit spel eindeloos verder gespeeld ?  Ik vrees van niet.  We gaan sowieso naar een financiële reset, naar een nieuw financieel systeem.  Een crash is de grootste kanshebber.  Een trage transitie zou het huidige systeem eerder overnemen i.p.v. hervormen en is terug uitstel van executie.  Een crash is pijnlijk, maar zal hopelijk resulteren in een eerlijker nieuw systeem.   In mijn ogen en in deze van mijn bronnen zal deze werken op de blockchain-technologie.  Er wordt gesproken van de grootste welvaartstransitie in de geschiedenis van de mensheid.  Ja, edelmetalen zoals goud en zilver overleven elke reset, maar we gaan het niet gebruiken in het dagelijkse betalingsverkeer.  En het gebruik van crypto-currencies wordt met de dag toegankelijker voor de gemiddelde mens.  Voor mij is het dus duidelijk: we gaan naar een cashloze digitale wereld, waar Bitcoin de voorloper van is.
 
Nu hoor ik wel eens van klanten dat het hen allemaal te lang duurt.  En als Bitcoin daalt in waarde hebben ze er hun buik van vol.  Nochtans is de strategie die ik volg en aanbeveel niet zo moeilijk.  Besef vooreerst dat alle prijzen (van aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetalen, crypto’s) gemanipuleerd zijn.  Het maakt dus in sé niet zo veel uit wat de prijs is op dit moment.  Wat wel uitmaakt is wat je nu in bezit hebt.  Vervolgens bedenk je waar de wereld naartoe zal evolueren en positioneer je jezelf (om je te beveiligen) in die richting.  Dit is mijn denkpiste en strategie:
 
1. Ik weet dat banken een probleem hebben
2. Mijn geld op de bank is wettelijk niet (meer) van mij, ik heb er wel een trekkingsrecht op, maar sta als laatste in de rij als er problemen zouden zijn.  Een klant meldde mij dat ze een papier moest invullen en tekenen toen ze €3.000,- cash vroeg bij de bank met daarop de vraag waarom ze dit geld opvroeg en waaraan ze dit geld zou besteden !
3. Ik hou dus zo weinig mogelijk geld aan bij de bank.  Niet op een rekening, ook niet in effecten of “papieren contracten”.  Alleen voldoende om de rekeningen te kunnen betalen.
4. Bij een financiële crash is het allicht ieder voor zich: geen vertrouwen meer dus in een derde partij die geld van jou in bewaring heeft (bank, beurs, bedrijf, exchange, …)
5. Wat nu nog veilig is, is wat je zelf in eigen bezit hebt, in de vorm van:
- fysiek goud (in kleine verhandelbare muntjes): geen risico, behoud van koopkracht
- fysiek zilver (ook in verhandelbare munten): weinig risico, veel opwaarts potentieel
- cash geld in papiervorm (kleine coupures en nieuwe briefjes, de oude kunnen verbeurd verklaard worden) om een mogelijke periode van chaos te overbruggen
- een portefeuille aan crypto-currencies in eigen bezit, bij voorkeur op een hardware wallet
6. De Crypto-markt is piepklein t.o.v. al het geld in de wereld.  Er stromen steeds grotere sommen van dat onmetelijke kapitaal aan fiat-geld naar crypto’s.
7. Bitcoin is de moeder van alle crypto’s: 68% van al het geld in crypto-currencies zit momenteel in Bitcoin.  Bitcoin is nu al een store of value zoals goud.
8. Litecoin, Bitcoin Cash, Monero en Dash zijn meer geschikt als dagelijks betaalmiddel maar zullen pas hun nut hebben als de banken dicht gaan.  We zullen dan betalen met de smartphone.
9. Ik breid mijn portefeuille crypto’s uit als de prijs daalt zodat mijn gemiddelde aankoopprijs ook daalt.
10. Ik verkoop bij winst een deel van mijn crypto’s om mijn investeringskost er uit te halen en zet verdere winst om in gouden munten
11. Ik heb tijd !
 
Met dat laatste heb ik moeten leren omgaan.  Toen ik in 2014 begon met mijn eerste aankopen in Bitcoin en crypto’s beloofde ik mijzelf ze minstens 5 jaar bij te houden.  Dat heeft zijn vruchten opgebracht.  Niemand wil geld verliezen.  En ik heb de eerste jaren gezweet en gevloekt.  Intussen weet ik dat het Bitcoin-beest niet dood gaat en door de jaren alsmaar sterker wordt.  Eén keer crypto’s kopen en ze vervolgens ergens in de kast opbergen vind ik ook geen goed idee, hoewel het wel voldoet aan het HODL-principe.  Hoeveel keer kijk je naar jouw bankrekening en voer je een transactie uit ?  Wen er dus maar aan om evenveel tijd aan jouw crypto’s te besteden, het is jouw bank van morgen.
 
Leer daarom nu, nu het nog rustig is, om hiermee om te gaan.  Vele mensen doen dat.  Ze volgden een workshop “zelf crypto’s beheren” of vragen mij om hen persoonlijk te assisteren om er vertrouwd mee te worden.  De kans bestaat trouwens, op verzoek van een aantal mensen, dat ik ook in Nederland zo’n workshop zal gaan geven.  De kans is groot dat dit ook concreter zal worden gepland.
 
Tot slot moet ik ook toegeven dat, zoals ik mijn waarheid heb, iedereen zijn waarheid heeft.  Ik kreeg onlangs de gelegenheid om even met Matthias Diependaele, kersvers Vlaams minister, te spreken toen hij de Bierhappening te Zottegem (een organisatie van mijn broer) bezocht.  Op de vragen hoe hij dacht over geld, schuld, rente en Bitcoin kreeg ik een antwoord met volle overtuiging die totaal tegenovergesteld is van wat ik er als mening op na hou.  Matthias gelooft en verdedigt wat volgens hem de correcte werkelijkheid is.  Voor mij is het een bevestiging dat er van uit politieke hoek geen maatregelen zullen komen om de mensen te beschermen tegen een potentieel financieel fiasco.  We leven in een fiscale slavenplantage en zullen werken om niets te bezitten.  Of zoals Brecht Arnaert (van MacroTrends) vorig weekend met de vertaalde versie van het boek “De Serviele Staat” van Hilaire Belloc, geschreven in 1912, stelde: we evolueren naar een maatschappij waar arbeid wettelijk zal afgedwongen worden van mensen die geen productiemiddelen bezitten door diegenen die deze productiemiddelen wel bezitten.  Het is helaas de dagelijkse realiteit geworden.
 
Ook Maarten Verheyen kan visionair genoemd worden als zijn toekomstig wereldbeeld werkelijkheid zou worden (zie artikel en mail hieronder).  Wat vastgoed en edelmetalen betreft, kan ik hem helemaal volgen.  Toch zou ik er een kleinigheidje aan toevoegen…. Bitcoin misschien ?
 
Met genegen groeten,
 
 
Geert

 
 
Afmelden van deze nieuwsbrief: stuur een mailtje terug met onderwerp “afmelden aub"
 

Begin doorgestuurd bericht:
Van: "Maarten Verheyen" <Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.>
Onderwerp: Vastgoed biedt geen bescherming
Datum: 21 oktober 2019 om 11:04:35 CEST
Aan: "Friend" <Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.>
Antwoord aan: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Ik heb heel wat feedback ontvangen op mijn vorige nieuwsbrief, “De weg naar EUtopia”. 
 
Voor alle duidelijkheid, het is een verhaal en géén voorspelling. 
 
Maar het zou natuurlijk best op deze manier kunnen evolueren. Als we tegen dit tempo de waanzin bijven opstapelen, ga ik in ieder geval de laatste zijn die staat te roepen dat dit “nooit zal gebeuren”.
 
De gemiddelde burger lijkt nog steeds te geloven dat politici verantwoordelijke mensen zijn die dit nooit zullen laten gebeuren. 
 
Zelf heb ik wat minder vertrouwen in de politieke klasse. 
 
Dit is dan ook waarom ik vind dat iedereen op zijn minst 10% van zijn vermogen dient te beleggen in edelmetaal. 
 
Als ultieme bescherming tegen de waanzin van de politiek. 
 
En ja, enkel edelmetaal kan die rol op zich nemen omdat dit de enige activaklasse is die niet afhankelijk is van de grillen van de overheid. 
 
De waarde van aandelen, obligaties en vastgoed kan met één pennetrek onderuit worden gehaald. Knoop dat goed in je oren.
 
Ik schreef vorige week het volgende:
 
Een aantal beleggers hadden wat beter en langer nagedacht over hun investeringen en kozen voor vastgoed.
 
“Vastgoed behoudt altijd zijn waarde en de huren stijgen jaar na jaar”. Dat was de redenering die je beleggers indertijd hoorde maken.
 
Na een zoveelste inflatiegolf bleken echter steeds minder mensen in staat om de huur te betalen waarna de regering de huurprijzen plafonneerde.
 
Deze beslissing haalde de vastgoedmarkt compleet onderuit. Zonder adequaat rendement was niemand nog bereid om te investeren in vastgoed waardoor de prijzen in mekaar klapten.
 
Mijn woorden waren nog niet koud of in Berlijn werd beslist dat de huurprijzen de komende jaren geplafonneerd worden
 
 
De crisis is nog niet eens begonnen of ze zijn al daar met destructieve maatregelen. De richting is in ieder geval duidelijk. 
 
Ik noem het de weg naar EUtopia. 
 
Ik beschouw goud als een put optie op de overheid. 
 
Hoe minder geloof je hebt in de overheid, hoe meer edelmetaal je dient te bezitten.
 
Een belegger die vandaag helemaal geen edelmetaal bezit, zegt in feite dat hij een maximaal geloof heeft in de overheid. 
 
Je kan het je bijna niet voorstellen dat er zo nog mensen rondlopen, maar gemeten aan het effectieve goudbezit, gaat het om een overgrote meerderheid. 
 
Ofwel maak je deel uit van de domme meerderheid met een blind vertrouwen in de politiek, ofwel zie de zaken zoals ze zijn en doe je het nodige om jezelf en je gezin te beschermen tegen de waanzin van de elite. 
 
Voor nieuwe aankopen, blijf ik hameren op zilver. 
 
Niet alleen noteert de prijs historisch goedkoop ten opzichte van goud, maar de grafiek toont een bevestiging van de eerdere uitbraak waardoor de weg naar boven nu helemaal open ligt. 
 
Hoe koop je fysiek edelmetaal?
 
Ik prefereer zilver in opslag, dus ik kies voor deze zilverbaren die vrij van btw aangeschaft kunnen worden:
 
 
Wie zelf zijn zilver wil opslaan, kiest dan weer best voor deze zilveren munten:
 
 
 
 
groeten,

Maarten Verheyen