>

Mijn leven als ondernemer

10 augustus 2018

Beste mensen,

In 1987 startte ik na mijn verplichte legerdienst als kersvers afgestudeerde systeemanalist-programmeur als zelfstandige. Tegen alle raadgevingen in. Ik wou zelfstandig ondernemen. “Wat ga je doen ?”, vroeg mijn vader, “computers verkopen ?”. “In heel Zottegem heeft nog niemand van een computer gehoord en jij gaat dat verkopen ?”. Er was veel tegenkanting voor computers in die tijd, niet alleen van mijn vader. Tja, computers kunnen dan wel hun voordelen hebben, nadelen hadden ze natuurlijk ook. Maar ik zag dat computers de toekomst waren en we niet zouden meetellen in de wereld als je computer-analfabeet bleef. Na veel zwarte sneeuw en financieel overleven startte ik 10 jaar later met mijn vennootschap Nimva. Aan computers verkopen viel geen geld te verdienen, aan problemen ermee oplossen des te meer. Ik leverde helpdesk-diensten en verhuurde medewerkers op helpdesks in grote bedrijven. “Wat ga je doen ?”, vroeg mijn vader, “personeel verhuren ?” en zag de angst in zijn ogen. Ik moet het eerste helpdesk-bedrijf geweest zijn in België dat support-medewerkers verhuurde voor bepaalde duur. Financieel ging het mij ten minste toch al veel beter af. Terwijl ik tof werk verschafte en mijn medewerkers hun droom-bedrijfswagen mochten uitkiezen merkte ik ook hier de voor- en nadelen van dit concept. Terwijl een intelligente maar wat mollige 1st line helpdesk medewerkster aan een goedkoop tarief aangeboden werd koos de klant toch voor de duurdere minder bekwame maar wel knap uitziende medewerkster. Ik was blijkbaar in een soort slavenmarkt terecht gekomen. Ik ben zeker dat, mocht mijn vader nu nog leven, hij zijn wenkbrauwen flink zou gefronst hebben mocht ik hem vertellen dat ik nu Bitcoin helpdesk-diensten lever. “Wat ga je doen ?” hoor ik hem al vragen, “mensen helpen zonder banken geld te beheren ?". Ook hier ben ik met mijn ondernemersmicrobe allicht bij de eersten om hier een broodwinning in te zien. En ook hier zie ik wel de voordelen, maar ook de nadelen. Stel dat de banken stevig door elkaar geschud worden en ons fiat-geld door inflatie steeds minder koopkracht heeft... Wie goud, zilver en Bitcoin heeft zal zich staande kunnen houden. Wie blijft vasthouden aan zijn bank en het papier in zijn portefeuille blijft vroeg of laat berooid achter.

Wordt de wereld er mooier op met deze crypto-(r)evolutie ? Ik vrees er voor. Ongetwijfeld komen er veel crypto-miljonairs bij. Maar de meerderheid van de mensen riskeren hun welvaart te verliezen of zelfs te verzanden in regelrechte armoede. What to do ? Is het een reden om Bitcoin te haten ? Opteren we er voor afkerig te zijn van dit digitale geld ? Net zoals in 1987 met computers en zoals in 1997 met het verhuren van personeel kan ik persoonlijk deze opmars van crypto’s niet tegenhouden. Ik denk daar graag grondig over na. Als vader van 2 kinderen heb ik een verantwoordelijkheid. Ik dien een dak boven het hoofd te hebben en ik dien te voorzien in voeding, transport, opleiding, ontspanning, etc. Ik moet dus het nodige doen om in deze bestaande realiteit het hoofd boven water te houden. Met wat ik nu begrijp van het monetaire systeem ben ik met mijn bank en papier niet veilig meer. En hoewel ik deelneem aan alle complementaire munten en monetaire alternatieven die ik ken kan ik daarmee tot hiertoe niet aan mijn behoeften voldoen. Dus concludeer ik dat ik moet deelnemen aan deze monetaire digitale evolutie terwijl ik in het bestaande fiat-systeem een inkomen dien te verwerven. En dat is wat ik iedereen ook aanbeveel.

Ik kwam recent een tot de verbeelding sprekende vergelijking tegen over het bankensysteem. Alle banken zijn zoals schepen die varen op de zee van het geld. Je hebt grote en kleine schepen. Al die vaartuigen zijn met kettingen aan elkaar verbonden. Zo verhinderen ze dat er eentje zou gaan zinken. Als er eentje dreigt ten onder te gaan, wordt die gered door de andere drijvende schepen. Maar wat als een heel groot vliegdekschip kopje onder gaat ? Deutsche Bank rammelt momenteel aan de kettingen om zijn hoofd boven water te houden. Hoeveel schepen gaat ze met zich meeslepen als ze werkelijk zinkt ?

Ik kan het niet helpen. Ik voel het tot het diepste in mijn tenen: er staat wat te gebeuren. De prijs van goud, zilver en crypto’s wordt tegennatuurlijk tot het uiterste naar beneden gemanipuleerd. Alles wordt aan bodemprijzen opgekocht. Er dreigt schaarste in de fysieke zilvermarkt. De media is negatief over Bitcoin of houdt het op “spielerei”, maar geen woord over het huidige financiële fraudesysteem. Kijk, de gedecentraliseerde blockchain-technologie is niet corrupt. Het is veel ethischer, efficiënter en in vele opzichten beter dan het huidige fiat geldsysteem. Dat wil niet zeggen dat er geen fraude meer is, dat er geen bandieten meer zijn die schaamteloos regelrechte diefstal plegen. Je moet erg oplettend zijn en onderzoek doen. Zo moet je geen EOS of Tether in portefeuille nemen want van decentralisatie is geen sprake. Vroeg of laat ben je dan jouw centen kwijt. Alles wat gecentraliseerd is - inclusief de centrale banken - moet nu gemeden worden. Open source, open boekhouding, decentralisatie: dat is oprecht en eerlijk. Charlie Lee, de ontwerper van Litecoin, heeft al zijn Litecoin verkocht precies omdat er geen centralisatie zou zijn. Dat is de goeie houding. Litecoin maakt dan ook een goeie kans om als betaalmiddel gebruikt te worden in het geval het fiat-geld ten onder gaat. En aan de huidige lage prijzen zou ik er toch maar wat in portefeuille nemen, tegen eind dit jaar worden dit soort crypto’s onbetaalbaar duur. Ik beschouw dit trouwens niet meer als een belegging, maar als het behouden en beveiligen van de koopkracht.

Vandaag heb ik 300 uitnodigingen (zie bijlage) verstuurd voor de lezingen van 13/09 te Groot-Bijgaarden. Naar voornamelijk ICT-bedrijven. Die zullen naar mijn mening vroeg of laat geconfronteerd worden met vragen over Bitcoin & crypto-currencies. Samen met Ad Broere hoop ik wat bewustzijn rond het monetaire te kunnen brengen terwijl ik ter zelfdertijd hoop om ingehuurd te worden als technische helpdeskman om zo ook mijn broodwinning te verzekeren.

Tot slot kan ik nog melden dat er voor de workshop “zelf crypto’s beheren” op woensdag 15/08 nog 2 plaatsen beschikbaar zijn. Voor de laatste keer bij mij thuis. Daarna zal ik deze workshop allicht nog wel gaan geven, maar dan op een andere locatie en voor een breder publiek.

Met genegen groeten,



Geert






Auteur: admin
Aanmaken: 08/03/2018 - 13:15

Problemen met Deutsche Bank beroeren ook de goudmarkt

Tom Lewis van GoldTelegraph.com vestigt de aandacht op 2 gebeurtenissen die mogelijk aan elkaar gelinkt kunnen worden. Op de beurs van Frankfurt is de koers van Deutsche Bank recent zwaar onderuit gegaan. Anderzijds maakt de Duitse overheid werk van het terughalen van 583 ton goud. Die operatie was weliswaar al langer gepland, maar wordt nu in versneld tempo doorgevoerd. En dat geeft uiteraard te denken. 

Wat beurskapitalisatie is Deutsche Bank momenteel minder waard dan KBC. De eens zo machtige grootste Duitse bank is verworden tot een schim van wat ze vroeger was. De problemen met Deutsche Bank doen uiteraard denken aan wat er in 2007-2008 is gebeurd. Toen ging de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers overkop. Lewis wijst er op dat Lehman 639 miljard dollar aan activa bezat alvorens ze omviel. Totaal onverwacht, want hier heerste het idee van ‘too big to fail’. Men dacht dat deze zakenbank te groot was om te kunnen omvallen. Niet dus. 


Deutsche Bank heeft voor het drievoudige of 1700 miljard dollar aan activa op de balans staan, maar de toekomst van deze bank staat zonder meer op losse schroeven. De Amerikaanse centrale bank kijkt met het grootst mogelijk wantrouwen naar de 
Amerikaanse dochters van Deutsche Bank die als onbetrouwbaar worden bestempeld. Het omvallen van de bank zou dus wereldwijd een schok van formaat kunnen veroorzaken. 

De problemen met Deutsche Bank beroeren ook de goudmarkt, want het lijkt waarschijnlijk dat de Duitse centrale bank niet zo maar heeft beslist om haar goud vervroegd terug naar huis te halen. Dat goud zou als buffer gebruikt kunnen worden als er ‘iets’ gebeurt met de bank. Volgens Lewis is Deutsche Bank overigens nog maar het topje van de ijsberg. Wereldwijd zitten heel wat banken in moeilijkheden, hoewel iedereen doet alsof de neus bloedt. Maar wanneer het fout loopt met de bankwereld, zal het grondig fout lopen. En in dergelijk scenario zal de goudprijs zonder enige twijfel door het plafond vliegen.