Eenmaal je geregistreerd bent bij een exchange dien je een wallet te installeren om Bitcoin en andere crypto's aan te schaffen en veilig in eigen bezit op te slaan. Het is belangrijk om jouw crypto's in eigen bezit te houden. Als de banken een probleem hebben (en dat hebben ze) en ze sluiten de deuren, sluiten de exchanges ook. Alleen wanneer je jouw crypto's in eigen bezit hebt, kan je zeker zijn dat je ze hebt. Ik laat zo min mogelijk geld staan bij een derde partij (zoals een bank of een exchange). Het risico dat je niet meer aan jouw centen kan, is momenteel te groot.
Bij de installatie van een (hardware of software) wallet horen private keys. Dat zijn 12 of 24 Engelstalige woordjes die op papier dienen opgeschreven te worden. Bij een hardware wallet zitten 2 of 3 kaartjes waar je de 12 of 24 opgegeven woorden dient op te noteren. DIT IS SUPER BELANGRIJK. Deze private keys geven jou toegang tot jouw crypto's (dus jouw geld). Private keys kwijt = geld kwijt. Al de rest (computer, hardware wallet) mag verloren gaan door defect of diefstal, met de 12 of 24 woorden kan je alles herstellen en terug toegang krijgen tot jouw crypto's. Bewaar deze private keys dan ook op een geheime en veilige plaats. Wie er toegang tot heeft, heeft toegang tot jouw geld. Noteer deze op 2 of 3 kaartjes zodat je de private keys op verschillende plaatsen veilig kan bewaren. Zorg ook voor een gesloten envelop, bestemd voor de erfgenamen, waar een kopie van deze private keys in zitten.
Welke wallet installeren ?
Om te starten stel ik voor om een software wallet te installeren. Die is eenvoudiger in gebruik. Ik gebruik Exodus als software wallet en vergelijk dit met een zichtrekening. Je beheert jouw portefeuille zowel op jouw pc, tablet of smartphone en transacties zoals aankopen en betalingen uitvoeren zijn vrij eenvoudig. Nadeel is dat de private key op jouw toestel staat. Wie toegang heeft of krijgt op dat toestel kan dus ook toegang krijgen tot jouw crypto's. Een hardware wallet zoals de Ledger Nano S, Ledger Nano X of de Trezor biedt een hogere beveiliging. De private keys verlaten nooit het kleine toestelletje. Je moet op het toestelletje een pin-code ingeven om crypto's te besteden (of te verkopen). Die pin-code bewijst dat je de private keys hebt. Ik gebruik een hardware wallet als mijn spaarrekening. Daar staat het merendeel van mijn cryptogeld op. Om ze uit te geven heb ik de hardware wallet nodig met de pin-code, en is hiermee een stuk veiliger.
Om vertrouwd te worden met crypto's raad ik dus aan om te starten met een software wallet. Exodus is een populaire software wallet die intussen vele honderden coins kan beheren. Download Exodus naar jouw crypto-account op jouw pc. Na het starten van Exodus kan je bij de settings Euro aanduiden als de te gebruiken valuta en kan je bij Assets volgende coins aanvinken en de niet vermelde eventueel uitvinken:
- Bitcoin (BTC)
- Ethereum (ETH)
- Litecoin (LTC)
- Theta token (THETA)
- Theta Fuel (TFUEL)
- Cardano (ADA)
- Chainlink (LINK)
- VeChain (VET)
- Dash (DASH)
- Monero (XMR)
Je kan zelf onderzoek doen naar de functie en toegevoegde waarde van andere coins en deze desgewenst toevoegen. Afhankelijk van het bedrag dat je wenst te investeren in crypto's bepaal je hoeveel verschillende crypto's je in portefeuille wilt hebben. Investeer je slechts €1.000,- dan beperk je je best tot 1 munt. Bent u risico-avers, koop dan alleen Bitcoin. Neemt u graag risico met de kans op snellere en grotere winst maar ook op waardeverlies natuurlijk, neem dan een positie in bvb Theta. Wil je een portefeuille van €10.000,- aanhouden, diversifieer dan in meerdere munten maar toch ook weer niet meer dan 10. Hoe groter jouw portefeuille, hoe meer munten je kan toevoegen als spreiding van het risico en kans op een echte winner !